Excite

Markplaats oplichters cel in

Drie Amsterdammers moeten bijna twee jaar de cel in voor het oplichten van tientallen mensen op Marktplaats. Via de website marktplaats.nl boden de drie nepkaarten aan voor voetbalwedstrijden, musicals, wandeltochten, concerten en festivals. De slachtoffers maakten het afgesproken geldbedrag over, maar kregen de beloofde kaarten nooit thuisgestuurd.

Geld terugbetalen

De oplichters zijn alle drie jonge twintigers. Een 25-jarige man moet 22 maanden de gevangenis in. Zijn twee handlangers van 21 en 22 jaar kregen een straf opgelegd van twee jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De mannen stonden terecht voor het oplichten van 45 mensen. Onderdeel van de straf is ook dat ze de gedupeerden het geld terugbetalen. Het gaat om ongeveer 200 euro per slachtoffer, las het vonnis.

Marktplaats eerlijk

De rechtbank rekende het de mannen zwaar aan dat ze het vertrouwen van online winkelen hebben geschaad. Volgens de rechtbank moeten mensen er alle vertrouwen in kunnen hebben dat de aankopen op Markplaats eerlijk worden afgehandeld. De rechter oordeelde dat de drie mannen zeer berekenend te werk gingen. Ze zochten speciaal kwetsbare personen uit om misbruik van te maken. Mede daarom is de opgelegde straf dan ook iets hoger dan de eis van justitie.

Bewust handelen

Marktplaats waarschuwt hun klanten via de website voor oplichters zoals de drie veroordeelden. Zo roept de site op tot bewust handelen. Een te mooie aanbieding is vaak letterlijk te mooi op waar te zijn. Concertkaarten en festivalkaarten zijn een extra risico, omdat ze gemakkelijk te vervalsen zijn. In het geval van internetoplichting kun je laagdrempelig aangifte doen bij het Meldpunt Internetoplichting van de politie.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020