Excite

Marsonderzoek op eigen houtje met Google Earth

Sinds dit weekend kan je met Google Earth nog meer zien van de planeet Mars. Het was al mogelijk de rode planeet te verkennen, maar nu zijn de mogelijkheden flink uitgebreid. Zo kan je nu dankzij de NASA ook live beelden van Mars bekijken of historische kaarten bestuderen.

De live beelden komen van de NASA Themis-camera. Die zit aan boord van de Mars Odyssey, die sinds 2001 in een baan rond Mars draait. De camera analyseert warmtestraling maar ook zichtbaar licht. De foto's die je op deze manier kan bekijken komen rechtstreeks van deze sonde en zijn erg indrukwekkend. De functie heet "live from Mars". Ook kan je "meevliegen" met de Odyssey en haar zusje Reconnaissance Orbiter om precies te zien wat de camera's van deze sondes al hebben waargenomen.

De historische kaarten komen van de hand van Giovanni Schiaparelli, Percival Lowell en anderen die sinds de 19de eeuw marsonderzoek verrichtten. Ze beschrijven de evolutie sinds de eerste kaarten van mars.
Onderzoekers hebben vorig jaar vloeibaar water ontdekt op Mars, waardoor de kans op primitief leven iets groter is geworden.

Link bij het artikel: Google Earth 5.0

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020