Excite

Meer doen met wikipedia

Eerder hadden we het al over Wikirank, waarmee je populaire artikelen op wikipedia kan opvolgen. Het belang van Wikipedia neemt nog elke dag toe. De gratis encyclopedie, die door iedereen gewijzigd kan worden, is niet meer weg te denken van het internet.

Dat betekent ook dat veel programmeurs zich al hebben beziggehouden met handige toevoegingen voor wikipedia. We geven je een overzicht:

  • Met wikirage kan je op de voet volgen welke artikelen het meest bewerkt worden. Voor het laatste uur, laatste 6 uur, dag, drie dagen en de maand kan je een top 30 weergeven van meet bewerkte artikelen. De actiefste personen achter deze bewerkingen kunnen ook opgevraagd worden.
  • Wikipedia-artikelen doorbladeren op een visuele manier kan met Wikipedia-roll. Definities en artikelen worden verdeeld en in groepen weergegeven. Het duurt even voor je er aan went, maar de site kan erg nuttig zijn als dat gebeurd is.
  • Wil je informatie raadplegen op je mobiel, ga dan naar Wikipedia Mobile. De volledige waslijst aan wikipedia-artikelen wordt hier aangeboden in een manier die je telefoon beter begrijpt. Zo kunnen menu's en overbodige afbeeldingen weggelaten worden.
  • De wikipedia voor foto's kreeg de naam Fotopedia. Elk onderwerp krijgt een eigen fotogalerij. Op die galerijen kan gestemd worden. Op dit moment staan er ruim 152.000 foto's in de encyclopedie, over 4500 onderwerpen.
  • Navify is nog zo'n multimediaproject: het breidt wikipedia uit met foto's via Flickr en video via Youtube. Artikelen over hetzelfde onderwerp worden in de zijbalk weergegeven. Je kan er ook commentaar toevoegen. Zo krijgt Wikipedia een extra dimensie.

Afbeelding: FlickrCC

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020