Excite

Mensen door Microsoft alert gemaakt op nepbeveiliging

Er zijn nog steeds heel veel mensen actief om andere computers te besmetten met virussen. Dat is erg hinderlijk, maar toch wordt daar minder aandacht aan besteed dan aan het illegale downloaden. Terwijl dat minder schade oplevert. Hoe dan ook, er is weer een gevaarlijk Trojaans paard in omloop. Het doet zich voor als het beveiligingsprogramma Security Essentials van Microsoft en verplaatst zich onder de naam 'Security Essentials 2010' en 'Internet Security 2010'. Als gebruikers het programma downloaden en activeren, dan nestelt het zich lekker diep in de computer.

Wat het Trojaanse paard doet, is de besmette computer gijzelen. Gebruikers kunnen dan niet meer op bekende sites als eBay en YouTube. In plaats van de site krijgt de nietsvermoedende gebruiker een mededeling dat er een besmetting op de computer is gevonden en dat de volledige versie van de beveiligingssoftware moet worden aangeschaft. Alleen dan kan de besmetting verwijderd worden. Op die manier probeert het Trojaanse paard aan de gegevens van mensen te komen en kan er geld aan verdiend worden. Het is echter het virus zelf dat aangeeft dat er een besmetting is. Een slimme vondst, dus, van de makers.

De gevaarlijke software verhuist vaak mee tijdens het downloaden van grote bestanden. De kans dat het Trojaanse paard meekomt met het downloaden van illegale software is het grootst. Microsoft heeft echter aangegeven dat haar eigen 'echte' Security Essentials het Trojaanse paard prima kan ontdekken en verwijderen. Dan is er dus geen enkel probleem. Het programma staat bekend als Win32/Fakeinit en als zodanig herkend de virusscanner het ook. Overigens geldt dat ook voor de meeste andere virusscanners. Het Trojaanse paard zou dus niet heel veel schade hoeven te berokkenen.

Afbeelding: Flickr, ccarlstead

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020