Excite

Microsoft en Nederlandse politie ontmantelen spambotnetwerk

De Nederlandse politie heeft samen met Microsoft een heus spambotnetwerk kunnen ontmantelen. Het ging om het grote netwerk Rustock, dat bestond uit miljoenen pc’s. Het netwerk was op een gegeven moment verantwoordelijk voor de helft van alle spam en de slag die de politie en Microsoft wisten te slaan is dus enorm.

Voor de ontmanteling werd onder meer aangeklopt bij hostingbedrijven in Kansas City, Denver, Chicago en Dallas. De onderzoekers hadden al toestemming gekregen om bepaalde servers in beslag te nemen, die waarschijnlijk verantwoordelijk waren voor het beheer van het botnet. Dat bleek een gouden greep te zijn. De Nederlandse bijdrage bestaat vooral uit de ontmanteling door de Dutch High Tech Crime Unit, maar veel wil men over die bijdrage niet kwijt.

Voor Microsoft is de inbeslagname in ieder geval een erg belangrijke zet geweest. Zij hopen dat hiermee een wisseling van infrastructuur voorkomen kon worden. Het bedrijf meent zelf hier al succesvol in te zijn geweest en naar eigen zeggen zou de enorme spamgolf inmiddels gestopt zijn. Het zou onder meer gaan uit aanbiedingen voor medicijnen en nep-prijsvragen die vanuit Microsoft verstuurd werden. In totaal zouden er zo’n 7500 berichten per 45 minuten verzonden worden en was Rustock tegen het einde van 2010 de allergrootste spambron ter wereld. De hoeveelheid spam zou nu dus aanzienlijk af moeten nemen.

Afbeelding: Flickr account Yandle

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020