Excite

Microsoft ondersteunt XP nog drie jaar

Microsoft heeft besloten om Windows XP nog drie jaar te ondersteunen. Het besturingssysteem zal vanaf 2014 onveilig worden. Dat heeft topman Stephen Rose deze week in een blog laten weten.

Windows XP bestaat inmiddels tien jaar en staat op 51% van de computers wereldwijd. Daarom zal Microsoft het systeem nog drie jaar ondersteunen, maar daarna trekt het Amerikaanse bedrijf de stekker eruit. Dat betekent dat ook derden die software ontwikkelen voor Windows XP geen programma's voor het systeem meer zullen uitbrengen.

Windows XP werd enkele jaren geleden opgevolgd door Windows Vista, maar dat zorgde op de particuliere markt en in het bedrijfsleven voor grote problemen. Daarom lanceerde Microsoft vrij snel daarna Windows 7 dat alle verkooprecords heeft gebroken. In twee jaar tijd werden meer dan 400 miljoen licenties voor het besturingssysteem verkocht.

Veel mensen bleven echter vasthouden aan Windows XP. De populariteit van het systeem werd onlangs duidelijk toen bekend werd dat bepaalde Service Packs niet meer op de markt zullen komen. Toch werkten in maart 2011 nog 800.000 Nederlandse klanten met XP.

Microsoft verwacht dat het gebruik van XP over drie jaar scherp zal zijn gedaald. Dat zal samenhangen met het succes van Windows 7 en de lancering van Windows 8 in 2012. Het is nog onduidelijk welke strategie Microsoft zal hanteren om mensen van XP op Windows 7 of 8 te laten overstappen. Windows 7 heeft op dit moment 27% van de totale markt in handen.

Het Amerikaanse bedrijf staat in ieder geval voor een lastig karwei. Windows XP blijft een populair programma en de recente problemen met Vista hebben het vertrouwen in de nieuwe systemen van Microsoft geen goed gedaan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020