Excite

Minister Kamp wil sneller internet op platteland

  • © Getty Images
Minister Kamp van Economische Zaken wil zich inzetten voor sneller internet op het platteland. Op dit moment hebben inwoners van buitengebieden vaak alleen beschikking over relatief traag internet. Het aanleggen van glasvezelnetwerken is daar vaak niet mogelijk of te kostbaar. Kamp wil met behulp van draadloze of bekabelde netwerken toch zorgen voor een sneller internetverbinding.

Kamp wil ondernemers vanaf 1 september dit jaar de mogelijkheid geven om een vergunning aan te vragen waarmee ze internet via een radiofrequentie kunnen aanbieden. Dat zou gebieden waar niet veel mensen wonen en waar het aanleggen van internetkabels dus relatief duur is, gemakkelijk een snelle internetverbinding opleveren. Hiervoor kan de 3,5GHz-frequentie gebruikt worden. Welke technologie Kamp hierbij voor ogen heeft is niet helemaal duidelijk. De 3,5GHz-frequentie werd eerder gebruikt door het Ministerie van Defensie.

Daarnaast heeft Kamp aangegeven dat hij het aanleggen van telecomkabels in buitengebieden wil stimuleren. Hij wil ervoor zorgen dat die kabels langer ongebruikt mogen blijven, zonder dat daar belasting over hoeft te worden betaald. De aanleg van snel internet moet bovendien gestimuleerd worden door het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), zo vindt de minister.

Hij heeft al aangegeven dat hij hier in Brussel op aan zal dringen. In Nederland zijn er ongeveer zeven miljoen breedbandaansluitingen. Er zijn echter ook nog ongeveer 300.000 Nederlanders die op plekken wonen of werken waar nog geen snel internet beschikbaar is.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020