Excite

Mozilla komt met web-based OS

Google is tegenwoordig meer dan alleen een zoekbedrijf. Het heeft de basis gelegd voor het mobiele besturingssysteem Android en op laptops is sinds kort gebruik te maken van Chrome OS. Ook Mozilla, welbekend van de webbrowser Firefox en mailclient Thunderbird, komt met een besturingssysteem, dat ze ‘Boot to Gecko’ hebben gedoopt.

Net als Chrome is Gecko ook volledig afhankelijk van webapps. Dat betekent dat alles in de browser moet draaien. Gecko is volledig Open Source.

Volgens Andreas Gal van Mozilla wil het team aantonen dat Open Source een zeer gunstig alternatief kan zijn. De introductie van HTML5 heeft het mogelijk gemaakt om veel meer functies web-based te maken. Overigens begint Mozilla niet helemaal vanaf nul, want het gebruikt code van Android.

Dat betekent niet dat software geschreven voor Android ook zal kunnen draaien op Gecko. Apps geschreven in Dalvik, de Java-afgeleide die in Android wordt gebruikt, zullen niet werken in Gecko.

De ontwikkelaars van Boot to Gecko willen benadrukken dat het OS volledig Open Source is. Hoewel Android dat ook is, bepleiten de ontwikkelaars van Mozilla dat Google teveel van de kern is afgedwaald. Zo duurt het bijvoorbeeld lang voordat het mobiele platform van een update is voorzien.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020