Excite

Multitasken slecht voor geheugen

De moderne techniek is enorm behulpzaam. We kunnen altijd opzoeken waar we ons precies bevinden, en mailtjes en sms-jes weten ons altijd feilloos te bereiken. Tegelijkertijd zou dat wel eens heel slecht kunnen zijn voor onze geestelijke gezondheid, blijkt uit nieuw onderzoek.

Doordat we hebben leren leven met smartphones, zijn we voortdurend aan het multitasken. We schakelen snel en veelvuldig tussen mailen, navigeren, internetten en alle andere mogelijkheden die onze telefoon ons biedt. Volgens onderzoekers van de Stanford Universiteit in Amerika heeft dit alles een negatief effect op ons lange termijn geheugen. En dit effect blijkt vooral op te treden bij volwassenen.

Tijdens test waarin ze van de ene taak naar de andere taak moesten springen, presteerden proefpersonen het slechtst. Waarschijnlijk omdat ze door jarenlang multitasken te snel werden afgeleid door irrelevante informatie.

De resultaten van het onderzoek waren te lezen in de San Fransisco Chronicle. Deze krant haalde ook ander onderzoek aan, waaruit naar voren komt dat wij steeds meer tijd achter een toetsenbord zitten. Jongeren spenderen bijna acht uur per dag aan entertainment-media. Maar vaak staat de televisie ook nog aan tijdens het computeren, zodat er in totaal bijna elf uur aan entertainment per dag voorbijkomt per dag.

Afbeelding: Flickr, gebruiker TAKA@P.P.R.S

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020