Excite

Nederlandse Taalunie lanceert DWVDNT

De Nederlandse Taalunie bestaat 30 jaar en dat wordt gevierd met de lancering van DWVDNT, oftewel, De Wereld Van De Nederlandse Taal. Deze speciale website werd afgelopen week officieel geopend in Brugge, door prinses Mathilde.

Op de website vind je heel veel informatie over de Nederlandse taal en kom je onder meer te weten dat de eerste zuiver Nederlandstalige teksten in 1236 geschreven werden. Toch is dat niet de eerste keer dat er Nederlandse woorden op schrift gesteld werden, want in 101 of 102 vertelde een Romeinse geschiedschrijver al over een woord dat gebruikt werd in het gebied dat nu Nederland/Vlaanderen is.

De website is onderverdeeld in verschillende stations. Zo kun je op het station Woorden &zo terecht voor uitleg over het ontstaan van verschillende woorden. Ook laat men zien dat het echt niet zo is dat een woord niet bestaat als het niet in het woordenboek staat.

De Nederlandse taal wordt inmiddels over de hele wereld gesproken. Het is in Nederland, België, Suriname, op de Nederlandse Antillen en Aruba de officiële taal. Maar ook in andere landen hebben zich op allerlei plekken groepjes Nederlanders gevormd, die hun eigen taal nog spreken. Doordat het Nederlands al vrij lang bestaat, zijn er ook verschillende Nederlandse woorden – soms in verbasterde vorm – opgenomen in andere talen.

Wie weinig tijd heeft en wel snel veel bruikbare informatie voor bijvoorbeeld een werkstuk wil vinden, reist direct door naar het Kennisstation. Daar vind je alle informatie in uitgebreide vorm.

Afbeelding: http://dwvdnt.org

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020