Excite

Nederlandse YellowBird zorgt voor revolutie in film- en video-industrie

De ontwikkelingen in de film- en video-industrie gaan zo hard, dat het moeilijk is om nog echt met opzienbarende initiatieven te komen. Toch is dat precies wat het Nederlandse bedrijf yellowBird gedaan heeft. Het bedrijf liet zich inspireren door Google Streetview en maakte hetzelfde. Maar dan in video!

YellowBird maakt gebruik van een camera om 360° interactieve video's te maken. Dit is nog nooit eerder vertoond. Het is dan ook niet verwonderlijk dat grote partijen als YouTube direct belangstelling hebben getoond. Net als YouTube filmpjes kunnen ook de filmpjes van yellowBird gemakkelijk gedeeld worden, via de mail, maar ook via websites.

Voor wie zich afvraagt waar de naam yellowBird vandaan komt: de makers willen met hun speciale filmpjes laten zien wat vogels zien, als die door de lucht vliegen. Het bedrijf werd opgericht door Marc Groothelm en Rafaël Redczus. In 1999 was Redczus al bezig met 3D technologie. Hij wist toen al belangrijke namen aan te trekken, zoals Volkswagen, Center Parcs, ABN Amro en Frico Domo. In 2001 verdiepte hij zich in het maken van bewegende 3D opnames. Toen Flash 9 werd geïntroduceerd werd zijn werk ineens een stuk makkelijker en konden er grote stappen gezet worden.

Redczus ontmoette Groothelm aan de Rijksuniversiteit Groningen in 2005. Al snel werkten ze intensief samen aan de ontwikkeling van het 3D filmen. Het resultaat is yellowBird, een bedrijf dat inmiddels de meest indrukwekkende online filmervaring van dit moment biedt.

Afbeelding: yellowbird

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020