Excite

Nieuwe app vindt gestolen camera

Is je camera gestolen? Met een speciaal ontwikkelde nieuwe applicatie kun je je gestolen apparatuur weer opsporen. Het knappe staaltje programmeerwerk is gemaakt door Matt Burns. Hij heeft een zoekmachine geschreven die door EXIF-informatie kan zoeken. Op die manier kunnen gestolen camera’s door de rechtmatige eigenaar teruggevonden worden.

Om gebruik te maken van het programma hebben gebruikers alleen het serienummer van hun camera nodig. Hebben ze dat niet bij de hand, dan volstaat een foto die met het bewuste toestel gemaakt is ook. Die foto of het serienummer kunnen worden ingevoerd in de zoekmachine van StolenCameraFinder en vervolgens volgt er een lijst met webpagina’s waarop foto’s staan die met dezelfde camera gemaakt zijn.

Uit tests blijkt dat het programma nog niet overal werkt en er kunnen vooralsnog alleen foto’s opgespoord worden die beschikken over EXIF data. Bovendien kan het natuurlijk ook voorkomen dat de cameradief de EXIF informatie verwijdert, alvorens hij of zij een foto op internet plaatst. Volgens Burns werkt de zoekmachine vooral goed voor de duurdere fototoestellen. Toch garandeert ook prijs niets, want volgens Burns geven de fototoestellen van een merk als Sony weer geen waardevolle informatie bij de foto’s, waardoor het moeilijker wordt om een dergelijke gestolen camera op te sporen. Hij roept fotoliefhebbers dan ook op om vooral met hun portemonnee te stemmen en Sony vooralsnog links te laten liggen.

Afbeelding: Flickr account ssh

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019