Excite

Nieuwe cartridges plaatsen: een stappenplan

Voor iedere printer thuis en op kantoor moeten we er een keer aan geloven: nieuwe cartridges plaatsen. In dit artikel geven we je een stappenplan hoe je lege cartridges kunt vervangen. Houd er rekening mee dat de instructies niet leidend zijn! Vaak adviseren verschillende merken printers zelf via de gebruikershandleiding hoe de lege inktpatronen vernieuwd moeten worden. Raadpleeg dus altijd de handleiding voordat je aan de slag gaat.

Cartridge leeg?

Voordat je een cartridge losmaakt uit de printer, is het belangrijk dat je zeker weet dat de inkt op is. Een halfvolle cartridge vervangen is namelijk weggegooid geld. Vaak krijg je via je printer, of via de printersoftware een bericht dat je de inkt moet vervangen. Sommige printers geven je een waarschuwing als de inkt bijna op is, zo kun je alvast nieuwe cartridges aanschaffen.

Computer en printer

Zet de computer en de printer aan en let op dat de installatie-cd niet in de computer zit. Wacht tot de printer is opgewarmd. Zorg dat er geen lampjes meer knipperen, behalve eventueel het lampje van de te vervangen cartridge. Doe de klep van de printer open. Nu zal de printerkop naar het midden schieten. Sommige printers hebben een speciale knop waarmee de printerkop automatisch naar het midden verschuift. Raak in ieder geval nooit zelf de printerkop of het printerlint aan.

Cartridges vervangen

Geef nu aan dat je de cartrigde gaat plaatsen. Dat doe je vaak via een knop ergens aan de binnenkant van je printer. De printerkop verplaatst dan naar een positie die handig is om het inktpatroon te plaatsen. Haal de nieuwe cartridge uit de verpakking. Doe voorzichtig, zodat niets afbreekt of beschadigt. Haal het afdektape van het inktpatroon en neem de oude cartridge uit de printer. Plaats nu de nieuwe cartridge en klik hem goed vast.

Inktpatroon plaatsen

Geef door aan je printer dat je klaar bent met het nieuwe inktpatroon plaatsen. Soms signaliseert je printer dit zelf, en in andere gevallen zul je via een knop aan de binnenkant van de printer het signaal moeten doorgeven. De printer zal nu de inkt inladen; dit kan een paar minuten duren. Sluit dan de printerklep en het apparaat is klaar om je documenten af te drukken.

Problemen cartrigdes vervangen

Soms gaat het vervangen van cartridges niet goed. Dit zijn de meest voorkomende problemen:

  • - Het afdektape zit nog op het inktpatroon
  • - Het inktpatroon is niet goed aangedrukt in de printerkop
  • - De inkt is nog niet goed ingeladen: laat daarom altijd de printer even aanstaan na het vervangen van de cartridges.
  • - Controleer of je het juiste merk en type cartridges hebt gekocht
  • - Raadpleeg de handleiding van je printer en computer: heb je misschien iets over het hoofd gezien?

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020