Excite

Nooit meer een USB-stick meesleuren

Tegenwoordig lijkt iedereen meerdere computers te hebben, of toch minstens te gebruiken. Als je dan net bezig bent met een paper te schrijven, een rapport te maken, een studie te verzorgen of een flinke database aan te maken, ben je wel bijna verplicht altijd een USB-stick met je mee te nemen. En als je je stick dan ook nog regelmatig backupt, gebeurt het vast wel eens dat je in de verkeerde versie verderwerkt en er zo een hoop gegevens verloren gaan...

Gelukkig bestaat er nu een elegante oplossing met de eerder plompe naam Dropbox. Het programma is pas sinds september 2008 beschikbaar voor het grote publiek, maar heeft intussen een enorme groep enthousiaste gebruikers. Het principe is eenvoudig: je installeert het programma op elke computer die je gebruikt en je zet de bestanden waar je mee bezig bent in het mapje My Dropbox onder Mijn Documenten. Simpeler kan het niet. Als je nu op een andere computer gaat kijken, blijkt daar hetzelfde bestand ook op te staan! Pure magie!

Nu hoor ik de "maar" al komen. Wat nu als je niets mag installeren op de computer die je aan het gebruiken bent? Of als je maar tijdelijk op die computer werkt en je niet wil dat jouw bestanden erop komen staan? Geen probleem, hier is aan gedacht: je kan alle bestanden ook via de homepage aan, uiteraard enkel als je je e-mailadres en wachtwoord even ingeeft. Sla je een bewerkte versie op, dan wordt die automatisch gesynchroniseerd met alle andere computers.

Voorlopig is en blijft het programma gratis en is de opslagcapaciteit bepert tot twee Gigabyte. Dat zijn héél veel word-documentjes. Heb je toch meer nodig, dan dient er betaald te worden.

In je Dropbox vind je ook twee speciale mapjes: Pictures en Public. Als je afbeeldingen in de eerste map zet, wordt er automatisch een fotoalbum aangemaakt die via de webinterface te bereiken is. De Public-map (je raadt het al) is om bestanden te delen met anderen. Hier beter geen gevoelige informatie in zetten dus, want het wordt volledig openbaar en te vinden op het internet. Wil je de link weten, ga dan naar het bestand in de Dropbox-map, klik op de rechtermuisknop en ga naar Dropbox, Copy Public Link.

Ben je overtuigd, download dan de software van Getdropbox.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020