Excite

NSA kraakt internetbeveiliging

De Amerikaanse en de Britse veiligheidsdiensten kunnen met gemak je internetbeveiliging kraken. Het gaat om beveiligingen die toegang tot e-mail, bankrekeningen en medische informatie afschermen. Soms werken de diensten zelfs samen met technologiebedrijven. Zo blijkt uit informatie die de Britse krant The Guardian in bezit heeft, afkomstig van klokkenluider Edward Snowden.

Kraken van encypties

Volgens The Guardian hebben de veiligheidsdiensten verschillende methoden ontwikkeld die beveiligde codes kunnen kraken. Door deze codes worden de veiligheidsdiensten beperkt bij hun werk, althans zo beschouwen zij hun recht op toegang tot alle internetverkeer. Voor het kraken van encrypties op het internet gebruiken de veiligheidsdiensten onder meer supercomputers, maar er zijn ook afspraken gemaakt met technologiebedrijven en providers. Hen wordt gevraagd om expres kwetsbaarheden in de software te bouwen, waardoor diensten de internetbeveiliging gemakkelijker kunnen kraken.

Https-verbinding

Sommige sites werken met versleuteling van gegevens door middel van encryptie, om de privacy van mensen te beschermen. Een goed voorbeeld is een https-verbinding. Je ziet dan in de link in je browser geen http, maar https. Hiermee wordt bij consumenten het vertrouwen gewekt dat hun informatie veilig wordt verstuurd, maar veiligheidsdiensten kunnen op ieder moment meelezen.

Kraken internetbeveiliging

De onthulling dat veiligheidsdiensten geen broertje dood hebben aan het kraken van internetbeveiliging is er één in een reeks van spraakmakende berichten over veiligheidsdiensten zoals de NSA. Deze diensten gebruiken de decryptieprogramma’s en -computers om “ongelimiteerde toegang te houden tot cyberspace,” aldus de Guardian. De New York Times wist te achterhalen welke online software inmiddels gekraakt is door de NSA en de GCHQ.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020