Excite

Obama neemt het op tegen WikiLeaks

Als het aan president Obama ligt, dan komt er geen gevoelige informatie meer vrij via de website WikiLeaks. De president heeft een commissie aangesteld die moet onderzoeken hoe WikiLeaks – en dan met name de onthullingen via de site – gestopt kan worden.

Obama zette hiervoor niet zijn minste krachten in; hij gaf Russel Travers de opdracht in handen. Travers speelt ook een belangrijke rol in de strijd tegen het terrorisme. Hij zal onder meer onderzoeken of het huidige communicatiesysteem van de overheid op een of andere manier beveiligd kan worden. Met name het systeem waarmee berichten tussen de verschillende ministeries verspreid worden, zou aangepakt moeten worden. Dit systeem werd na de aanslagen van 11 september ingevoerd.

Zondag begon WikiLeaks met het publiceren van ongeveer een kwart miljoen geheime berichten van Amerikaanse diplomaten. In de afgelopen maanden werd er ook al heel wat materiaal gepubliceerd dat eigenlijk niet bestemd was voor andere ogen.

Ondertussen worden ook leveranciers en partners van WikiLeaks hard aangepakt. Zo stopt Amazon als host voor WikiLeaks. Joseph Lieberman, een Amerikaanse senator, riep anderen op om het voorbeeld van Amazon te volgen.

Ondertussen is de Zweedse politie nog hard op zoek naar Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks. Hij wordt beschuldigd van verkrachting en werd deze week op de internationale opsporingslijst van Interpol geplaatst. Mogelijk is Assange in het Verenigd Koninkrijk, maar zijn locatie is nog niet bevestigd.

Afbeelding: Flickr, hamed

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021