Excite

'Onbewust geotaggen is gevaarlijk'

De meeste smartphones zijn tegenwoordig voorzien van een dataverbinding, GPS en een camera. Het is dan ook erg gemakkelijk geworden om foto’s naar het internet te uploaden en daar tegelijkertijd locatiegegevens bij te verstrekken, het zogenaamde geotaggen. Te gemakkelijk, zeggen Amerikaanse IT-experts. Veel mensen sturen de data namelijk mee terwijl ze het zelf niet door hebben.

De locatiegegevens worden meegestuurd met de metadata van een foto en zijn makkelijk te achterhalen. Dat willen de heren van de website ICanStalkU dan ook bewijzen. Dat doen ze door de foto’s van twittergebruikers te analyseren. Vervolgens krijgt diezelfde twitteraar een berichtje waaruit af te lezen valt waar hij of zo het meeste komt.

En daarmee kan je erachter komen waar mensen wonen, werken, en zelfs hoe de familie eruitziet aldus ICanStalkU. Het is dan ook potentieel gevaarlijk om locatiegegevens te delen door middel van geotagging. Op hun website is dan ook te vinden hoe geotagging uit te zetten is. Op Blackberry’s staat het al standaard uit, maar op de iPhone zul je dat toch echt zelf moeten doen.

Volgens beveiligingsexpert Gerald Friedland zouden fabrikanten beter moeten uitleggen welke informatie wordt meegezonden. ‘Ze hebben een verantwoordelijkheid als het gaat om het uitleggen van wat er precies wordt verstuurd. Mensen zouden een keuze moeten hebben,’ aldus Friedland tegen Technology Review.

Afbeelding: Flickr, gebruiker avlxyz

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020