Excite

Onderzoekers gebruiken DNA als opslag

Het is Britse onderzoekers gelukt om de opslagcapaciteit van DNA op te krikken. Volgens wetenschappers kan één gram DNA nu een half miljoen dvd’s opslaan. Het was al eerder mogelijk om materiaal in DNA op te slaan, maar de Britse wetenschappers hebben een veel betrouwbaardere methode ontwikkeld. De onderzoekers van het European Bioinformatics Institute (EBI) in Hinxton, Groot Brittannië brengen deze week verslag uit van hun prestatie in Nature.

DNA onderscheid zich

DNA is de drager van genetische informatie. Het heeft een hoge dichtheid, wat betekent dat er veel kan worden opgeslagen in heel weinig DNA. Bovendien gaat DNA lang mee. Het onderscheid zich op allerlei positieve manieren van traditionele dataopslag die vaak duur is en veel energie verbruiken.

Hoe werkt DNA opslag?

Hoe werkt het? De wetenschappers hebben eerst de data vertaald naar een digitale binaire code welke bestaat uit enen en nullen. Vervolgens wordt die code omgezet in één van de vier aminozuren die de bouwblokken van DNA vormen, deze worden ook wel afgekort tot vier letters: A, C, G of T. Met die moleculen bouwden ze het DNA-molecuul op. Uiteindelijk lazen ze de informatie weer af van dit DNA, met een nauwkeurigheid van 100 procent.

Kinderschoenen

De opslag op DNA staat nog in de kinderschoenen. Het is daarom nog geen ideale opslagmethode. Zo kan informatie die eenmaal is opgeslagen niet meer aangepast worden en binnen die enorme hoeveelheid informatie kun je niet zomaar één dingetje opzoeken. Daarnaast is het opslaan op DNA op dit moment nog erg duur, hoewel daar snel verandering in kan komen. Volgens de wetenschappers wordt het maken van DNA snel goedkoper, waardoor opslag voor minder dan vijftig jaar binnen tien jaar al rendabel zal zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021