Excite

Onleesbaar lettertype bevordert studeren

Heb je moeite om studiestof te onthouden? Geef je E-Reader de schuld. Of eigenlijk liever te makkelijk leesbare lettertypes. Een onderzoek van de Amerikaanse Princeton universiteit heeft namelijk aangetoond dat wanneer je weinig moeite moet doen om een lettertype te ontcijferen, je de tekst ook minder snel onthoudt.

Volgens het technologieblog Engadget maken veel E-readers gebruik van een lekker leesbaar lettertype. En dit is nu net niet de bedoeling wanneer je de stof ook wilt onthouden. Volgens het onderzoek is er namelijk een direct verband tussen hoe moeilijk iets te lezen is en hoe goed je het onthoudt.

‘Wanneer we een lettertype zien dat makkelijk te lezen is, dan hoeven we ons hoofd er niet echt bij te hebben. Bij een onbekend lettertype met rare kronkels moeten we een beetje harder werken,’ zegt psycholoog Jonah Lehrer. ‘De extra moeite is een signaal voor ons brein dat wat we lezen misschien wel eens de moeite waard kan zijn om te onthouden.’

Zo’n E-reader leest dus lekker weg, maar is minder handig als het gaat om studeren. Vaak is de lettergrootte te wijzigen, maar het lettertype niet.

Als het gaat om studeren, dan is het voorlopig verstandig om gewoon een ouderwets tekstboek te pakken. Hoe minder leesbaar, hoe beter.

Afbeelding: Flickr, gebruiker ceslava.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020