Excite

Ontdekt wie meekijkt met Lightbeam

  • Screenshot Mozilla

De afgelopen maanden is het ons allemaal duidelijk geworden dat anoniem surfen op het internet een illusie is. De oplossing is om dan maar zelf uit te zoeken wie er meekijkt met ons internet-gedrag. Dat kan met de Firefox add-on Lightbeam die vandaag werd gelanceerd.

Trackes en cookies

Welke sites je bezoekt, hoe lang je er blijft, waar je op klikt en waar je naar toe gaat; alles wordt tegenwoordig bijgehouden door zogenaamde trackers. Dit zijn vaak cookies die zijn geïnstalleerd toen je een pagina bezocht. Je merkt er niets van, maar de informatie wordt bijvoorbeeld gebruikt voor advertenties en onderzoeken. Ook je zoekopdrachten worden opgeslagen, omdat deze interessant zijn voor derde partijen.

Firefox Lightbeam

Firefox heeft nu een add-on ontwikkelt waarmee je de trackers real-time kunt zien: Lightbeam. Experts denken dat de add-on is gemaakt om goodwill te kweken voor softwarebedrijven die er van verdacht worden mee te werken met spionagepraktijken van onder andere de Amerikaanse geheime dienst NSA. Mozilla-topman Mark Surman lijkt die gedachte te ondersteunen, en noemt de uitbreiding van de populaire browser “een kantelpunt.” In de Britse Independant vertelt hij:

”We willen dat iedereen zelf de controle heeft over zijn of haar data en privacy. Mensen moeten hun eigen keuzes kunnen maken.”

Lightbeam andere browsers

Als je Lightbeam installeert, kun je direct in je browser zien wie je op welke site aan het volgen is. Daarbij dus ook de commerciële organisaties die je gegevens doorverkopen of zelf gebruiken voor bijvoorbeeld advertenties. Ook andere browsers hebben vergelijkbare plug-ins: Zo kun je voor Google Chrome bijvoorbeeld gebruik maken van Ghostery of Disconnect. Voorlopig werkt Lightbeam alleen op de desktop-versie van Firefox.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020