Excite

Oogbalcamera in GSM

Onderzoekers van de Universiteit van Illinois hebben een oogbalcamera ontwikkeld. Dit klinkt als iets engs dat ons weer een stapje dichter bij de komst van cyborgs brengt, maar de werkelijkheid is iets minder luguber. Door technieken toe te passen die ook in het menselijk oog gebruikt worden, hebben de wetenschappers een uiterst compacte zoomlens gefabriceerd.

De oogbalcamera bestaat uit twee delen: Een beeldsensor en een lens. Deze lens is gemaakt van glas waar een dun membraan overheen zit. Tussen glas en membraan kan water gespoten worden, waardoor het membraan bol komt te staan. Hierdoor is de brandpuntsafstand in te stellen.

De beeldsensor is buigbaar, en is bevestigd op een plaatje met een ronde opening. Onder deze opening zit water. Door het water weg te zuigen ontstaat onderdruk en beweegt de sensor naar beneden. Door de kromming van het membraan en de positie van de sensor op elkaar af te stellen, is het mogelijk om te zoomen.

Met deze techniek is het mogelijk om tot 3,5x te zoomen. Hoewel de buigzame beeldsensor een erg lage resolutie heeft, is deze flink opgehoogd door gebruik te maken van een intelligent algoritme.

Het voordeel van dit ontwerp is dat de camera zeer simpel en compact is. Dit is vooral handig voor bijvoorbeeld mobieltjes. Hoewel deze tegenwoordig meestal voorzien zijn van een beeldsensor met een flinke resolutie, is optisch zoomen door het kleine formaat van telefoons bijkans onmogelijk. De oogbalcamera brengt daar in de toekomst wellicht verandering in.

Afbeelding: Flickr, gebruiker PyreWorx

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019