Excite

Oprichter Wikipedia krijgt Gottlieb Duttweilerprijs

De oprichter van de website Wikipedia, Jimmy Wales, heeft een prestigieuze Zwitserse prijs gewonnen, namelijk de Gottlieb Duttweilerprijs. Wales krijgt niet alleen de nodige eer, maar ook omgerekend ongeveer €70.000.

Wales kreeg de prijs uitgereikt vanwege zijn ogenschijnlijk ontembare drang om zijn kennis met andere te delen. De 44-jarige Amerikaan heeft altijd al een voorkeur gehad voor het verzamelen van kennis. Als kind verslond hij al encyclopedieën en toen het internet op kwam, startte hij in 2003 met Wikipedia.

Sinds die tijd is de website alleen maar gegroeid. Niet alleen dankzij Wales, maar ook dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers, die de website continu van nieuwe informatie voorzien.

Wales is niet helemaal de ideale schoonzoon; zo kwam hij in het verleden in opspraak omdat hij steeds zijn eigen Wikipedia-pagina aanpaste. Ook gaat het gerucht dat hij geld heeft aangenomen om de pagina van Jeff Merkey, de topman van Novell, aan te passen.

Die ‘schandalen’ waren echter niet belangrijk genoeg om Wales deze prijs te ontzeggen en daarom mag Wales zich nu in hetzelfde rijtje scharen als onder meer Kofi Annan. De voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties heeft de prijs ook al een keer gewonnen. De prijs is opgericht door de grondlegger van de Migros supermarkten in Zwitserland. Naar hem is de prijs ook vernoemd. De prijs wordt over het algemeen uitgereikt aan mensen die veel betekenen of veel hebben betekend voor het algemeen welzijn.

Afbeelding: Wikipedia

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020