Excite

‘Ouderwets’ worm-virussen als I Love You duiken op

Wie een aantal jaar geleden buiten het sportseizoen of Valentijnsdag een mail kreeg met I Love You of Anna Kournikova in het onderwerp of de bijlage, deed er verstandig aan de mail ongeopend weg te gooien. Deze bevatte namelijk een hardnekkige worm die dezelfde mail na het openen naar je complete adresboek verstuurde. Deze worm is, hetzij in andere vorm, terug van weggeweest!

Het gaat dit keer om een bericht met als onderwerp ‘Just For You’ of ‘Here you have’. In de mail wordt verwezen naar een pdf-bestand. Wie dit pdf-bestand download (en dat gebeurt vaak al door er op te klikken), geeft de worm de mogelijkheid om dezelfde mail naar alle adressen in het adresboek te versturen, maar dan met jou als afzender.

Deze keer wordt het virus niet alleen verspreid per mail, maar ook via USB-sticks, chatprogramma’s en harde schijven. De worm is wel wat slimmer dan zijn voorgangers, want hij is niet alleen in staat om wachtwoorden van een computer te verzamelen, maar kan ook verschillende anti-virusprogramma’s uitschakelen, waardoor het misschien niet altijd duidelijk is dat je een worm hebt.

Wormen zijn heel erg ouderwets; bijna niemand gebruikt ze meer. Tegenwoordig verstuurt men schadelijke programma’s liever via foute websites of sociale netwerken. Het bereik is dan groter en de kans op snelle ontdekking juist kleiner. Zo kan er veel schade worden toegebracht.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Daquella

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021