Excite

Overheid kan niet overweg met sociale media

De overheid kan het allemaal niet meer bijbenen. Via Facebook, twitter en Geenstijl verspreiden filmpjes van incidenten en misdrijven zich razendsnel onder de bevolking. Uit een rapport van de Stichting Nationale DenkTank blijkt dat de Nederlandse overheid hier niet goed mee om kan gaan.

Zo heeft de politie moeite met het werken in de spotlights van de sociale media. Hoe ga je om met de snelle verslaggeving van misdrijven op internet? Veel agenten weten niet hoe ze moeten reageren als ze tijdens hun werk met een mobiele telefoon worden gefilmd. Als oplossing draagt het rapport onder andere mediatraining aan.

Via sociale media blijkt sneller en duidelijker dat burgers de overheid niet vertrouwen. Om dat vertrouwen te winnen en in te spelen op signalen vanuit de sociale media komen politici vaak met overhaaste, ondoordachte wetgeving op de proppen. Daarmee willen ze snel reageren op nieuwe incidenten. Als het aan de Stichting Nationale DenkTank ligt komt er een prijs voor politici die dit juist nìet doen.

De problemen die de stichting signaleert worden dus deels door het internet en sociale media veroorzaakt. Toch ligt hier ook de oplossing. Het rapport stuurt aan op aansluiting van de burger bij de overheid. Meer interactie, via bijvoorbeeld het internet, is daar onderdeel van.

Afbeelding: Flickr, gebruiker intersection consulting

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020