Excite

Oxford English Dictionary voortaan alleen digitaal

De Oxford English Dictionary bestaat niet meer. Tenminste, niet meer in de gedrukte vorm die gedurende de 126 jaar van haar bestaan door talloze mensen gebruikt is. De OED wordt voortaan alleen nog digitaal uitgegeven, zo werd vandaag aangekondigd. Om het geld zou het niet gaan, want de OED heeft in haar hele bestaan nog nooit geld opgeleverd, terwijl het onderzoek jaarlijks miljoenen kost.

In de afgelopen 10 jaar was de OED al -naast de gedrukte editie- online in te zien. Hiervoor moest wel betaald worden: een abonnement op het woordenboek kost 205 pond per jaar, exclusief belasting. Maandelijks wordt deze website al twee miljoen keer bezocht. Dit, gecombineerd met het feit dat internet gedrukte producten steeds meer lijkt te verdringen, heeft de makers doen besluiten om de OED uitsluitend nog online aan te bieden.

Voor de makers van de nieuwste editie zal dit betekenen dat hun werk alleen online te zien is. De nieuwste editie is op dit moment voor 28% af en zal waarschijnlijk in 2037 uitkomen. De gedrukte versie heeft volgens OUP, die de woordenboeken drukt, nog ongeveer een levensduur van 30 jaar.

OUP is eerder al gestopt met het drukken van geïllustreerde referentieboeken en kaarten, vanwege de groeiende populariteit van websites als Wikipedia en Google Maps. Schoolatlassen worden af en toe nog wel gedrukt.

Woordenlijsten verschenen voor het eerst in de 16e eeuw. In 1755 maakte Samuel Johnson het eerste gedrukte woordenboek. Dit boek bleef gedurende zo’n 150 jaar de standaard.

Afbeelding: Flickr account thrig

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021