Excite

Bestanden peer to peer uitwisselen

Bestanden downloaden van het web kennen en kunnen we allemaal. Maar heb je ooit van peer to peer bestandsuitwisseling gehoord? Nee? Lees dan snel verder, want in dit artikel geven we je alle ins en outs van het peer to peer bestanden uitwisselen. Je was nog nooit zo snel weer op de hoogte.

Peer to peer: wat is dat?

Een peer to peer netwerk is doorgaans een computer netwerk dat bestaat uit een (groot) aantal computers van gelijkwaardig niveau (bijvoorbeeld allemaal desktop pc's). Het woord komt van het Engelse woord 'peer' dat zoveel betekent als een 'gelijke' betekent. Een peer to peer netwerk kent geen hiërarchie tussen computers en dus geen vaste werkstations of servers: elk onderdeel is gelijkwaardig aan het andere. Ieder onderdeel in het peer to peer netwerk kan een bepaalde actie starten op beëindigen.

Peer to peer bestanden uitwisselen

Peer to peer netwerken zijn ook ideaal voor bestandsuitwisseling. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met een groep bekenden een peer to peer netwerk in te stellen, waardoor je gemakkelijk bestanden van andere kunt downloaden of je eigen bestanden met de andere leden van je peer to peer groep kunt delen. Wanneer slechts bepaalde mensen, of computer IP-adressen, toegang hebben tot het peer to peer netwerk, noem je dit een gesloten peer to peer netwerk.

Open peer to peer netwerken bestaan ook; deze zijn uitbundig aanwezig op het internet en staan bekend - en zijn zelfs berucht - om illegale bestandsuitwisseling. Denk maar aan de website The Pirate Bay, dat via peer to peer bestandsuitwisseling volledige films laat downloaden zonder daarvoor toestemming of het copyright te hebben ontvangen. Het uitwisselen van bestanden per se is niet illegaal, het gaat voornamelijk om het gemak waarmee bestanden waarvoor rechten zijn betaald (zoals films) kunnen worden verspreid.

Zelf bestanden peer to peer uitwisselen

Met de komst van ACTA is het zeker de moeite waard even bij jezelf na te gaan wat je van plan bent met peer to peer bestandsuitwisseling. Wanneer je gebruik maakt van een gesloten peer to peer netwerk en je alleen je eigen, zelf gecreëerde, bestanden uitwisselt met elkaar, is er niet zoveel aan de hand. Maar wanneer je gebruik maakt van peer to peer software, zoals uTorrent of BitTorrent, plús middels torrentwebsites op zoek gaat naar gratis te downloaden bestanden, dan kun je wel eens illegaal bezig zijn. Goed opletten dus!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020