Excite

Persoonlijke gegevens Facebook gebruikers openbaar gemaakt

Een veiligheidsconsultant heeft de persoonlijke gegevens van maar liefst 100 miljoen Facebook gebruikers verzameld en op internet geplaatst. Voor het verzamelen werd een stukje code gebruikt, dat alle informatie bij elkaar pakt die niet verborgen is voor andere bezoekers.

De lijst die consultant Ron Bowes dankzij deze code bij elkaar heeft verzameld, is als torrent te downloaden. In het bestand kun je onder meer de URL vinden van iedereen die via Facebook vindbaar is, inclusief de naam en unieke ID.

Bowes heeft de lijst gepubliceerd om aandacht te trekken voor veiligheid, maar Facebook is totaal niet onder de indruk. Volgens de website was deze informatie toch al openbaar. Bovendien meent Facebook dat er nog steeds geen gegevens beschikbaar zijn die eigenlijk privé zouden moeten blijven.

Veel internetters vinden de gegevens wel heel interessant; het bestand is inmiddels op verschillende plaatsen op het www te vinden. Via Pirate Bay werd het al door meer dan 1000 gebruikers gedownload.

Simon Davies van de privacywaakhond Privacy International is niet zo blij met de houding van Facebook. Volgens hem zou Facebook hebben moeten kunnen voorspellen dat hier op een bepaald moment misbruik van zou worden gemaakt en had de website de nodige maatregelen moeten nemen. Dat dit niet gedaan werd, is pure nalatigheid. Volgens Davies zouden bovendien de standaardinstellingen aangepast moeten worden, zodat de persoonlijke gegevens van mensen die niet precies op de hoogte zijn van de werking van Facebook niet voor iedereen te zien zijn. Dat is nu wel het geval.

Afbeelding: Flickr account alancleaver_2000

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020