Excite

Politie en banken bestrijden samen cybercrime

Er wordt in Nederland steeds vaker gefraudeerd met internetbankieren. Om deze tendens te keren hebben de banken en de politie afgesproken beter met elkaar te gaan samenwerken op het gebied van cybercrime. Hiervoor wordt een speciale Electronic Crimes Taskforce (ECT) opgericht.

Dat melden de KLPD, het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie vandaag in een gezamenlijke verklaring. De ECT komt in ieder geval komend jaar onder de vleugels van de politie. Na dat jaar zal gekeken worden ook de gewenste resultaten daadwerkelijk gehaald zijn.

Volgens de verklaring zal er binnen de ECT ‘publiek-private informatie’ uitgewisseld worden tussen de politie in de banken. De verklaring rept echter niet over wat deze informatie precies inhoudt. Ook zou het samenwerkingsverband de ‘unieke en specifieke kennis, informatie en expertise’ samen moeten gaan brengen.

Volgens de politie neemt de financiële schade van cybercrime hand over hand toe. In 2009 was de schade een schamele 1.9 miljoen euro, in 2010 was deze vervijfvoudigd naar 9,8 miljoen euro. Criminelen maken het meeste buit door middel van phishing, waarbij slachtoffers een mailtje krijgen dat afkomstig lijkt van hun bank.

Of het toeval is of niet, vandaag heeft de politie een drietal personen aangehouden op verdenking van fraude met het betalingssysteem iDeal. Ze zouden van ten minste negen personen de gegevens hebben gestolen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Robert Scoble

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020