Excite

Popcorn Time wil gebruikers meer anoniem maken

  • © Getty Images
Popcorn Time is van plan nieuwe maatregelen te nemen om gebruikers verborgen te houden voor bijvoorbeeld auteursrechthebbende organisaties. Daarvoor wordt waarschijnlijk een nieuwe anonimiseringstechniek die I2P heet. Hiermee worden de gebruikers van de illegale torrentstreamingdienst verder beschermd. De IP-adressen zijn in dat geval namelijk niet meer te achterhalen. Het vertoont wat overeenkomsten met Tor, een soortgelijk netwerk voor anoniem internet.

Popcorn Time is een dienst waarmee gebruikers torrents kunnen streamen. Ze hoeven ze dan niet eerst te downloaden. Door bijvoorbeeld de mobiele telefoon aan de televisie te koppelen, kunnen films ook op groot beeld bekeken worden. Het is echter - ondanks het feit dat er gestreamd wordt - even illegaal als films en series downloaden via torrents.

Bepaalde versies van Popcorn Time bieden gebruikers al wat extra privacy door middel van een ingebouwde VPN-dienst. Die is te herkennen aan het slotje dat bovenin het programma wordt weergegeven. De populariteit van Popcorn Time groeit echter in zo'n hard tempo, dat de dienst dit helemaal niet meer aan kan. Hierdoor is het zaak dat er een nieuwe oplossing komt.

De belangrijkste eis voor de nieuwe maatregel is dat het niet ten koste gaat van de snelheid. Als I2P inderdaad wordt ingezet, dan levert dit vertraging op. Er moet dan namelijk langs verschillende knooppunten geschakeld worden en dat zorgt voor vertraging. Het kan dan zijn dat HD-films niet meer gestreamd kunnen worden.

Zonder deze nieuwe maatregel is het voor auteursrechthebbenden makkelijker om downloaders te achterhalen. Zij hebben daar namelijk een ip-adres voor nodig. Als ze dat ip-adres hebben, kunnen ze daar in samenwerking met de internetproviders een naam en adres aan koppelen. Op dit moment worden die gegevens overigens niet zomaar zonder slag of stoot verstrekt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020