Excite

Popular Science gooit archieven open

Het is een fantastisch blad, Popular Science. Het werd opgericht in 1872, waardoor het blad inmiddels al 137 jaargangen achter de rug heeft. Nog steeds wordt het blad wereldwijd gelezen. De internationale alure is enorm. Het blad is vertaald in dertig talen en wordt uitgegeven in meer dan 45 landen. Het is een soort KIJK, maar dan met een lange historie. Het probeert wetenschap en technologie te vertalen naar de gewone man. En dat lukt het blad ontzettend goed. Het heeft niet voor niets al talrijke Amerikaanse en internationale tijdschriftprijzen gewonnen. En nu zet het de volgende stap in haar ontwikkeling.

Het maandblad gooit alle 137 jaargangen online. Dat doen ze met behulp van Google Books. Het softwarebedrijf heeft alle uitgaven ingescand en online gezet. Want als er tegenwoordig iets bijzonders gebeurt op het gebied van internet, moet Google er wel bij betrokken zijn. De 137 jaargangen van Popular Science zijn in het archief geplaatst van de eigen site. Zo'n stap had oprichter Edward L. Youmans in 1872 waarschijnlijk niet voorzien. Toch is het nu zover. Het is een van de eerste grote bladen die een dergelijk archief publiekelijk toegankelijk maakt.

Momenteel is de zoekfunctie van het archief nog niet heel uitgebreid. Je kunt eigenlijk alleen op sleutelwoorden zoeken, maar nog niet een uitgave van Popular Science aanklikken en bladeren. Door het invoeren van een trefwoord, krijg je alle relevante artikelen uit alle jaargangen. Vervolgens klik je op een artikel met het trefwoord naar keuze. Vanaf dat punt kun je wel bladeren door die uitgave. De tijdschriften zijn een op een gescand en online gezet. Dat betekent dus inclusief de advertenties. En ook die zijn na 137 jaar ineens heel erg interessant!

Afbeelding: Flickr, x-ray delta one

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021