Excite

Wat is het beste programma voor fotobewerking?

Je hebt een computer thuis staan. En waarschijnlijk heb je ook een digitale camera. Je kunt je kiekjes natuurlijk gewoon uitprinten. Wat je ook zou kunnen doen is je foto's eerst bewerken. Zo maak je ze een stuk mooier of je creëert zelfs iets geheel nieuws! Maar om goed van start te gaan, heb je wel een goed programma voor fotobewerking nodig.

Adobe Photoshop: koning onder de fotobewerkingsprogramma's

Als je fotobewerking zegt, dan zeg je eigenlijk Photoshop. Dit programma wordt al meer dan twee decennia gebruikt door professionele fotografen, die de mooiste effecten bewerkstelligen met Photoshop. Maar ook voor de fotograaf die hobbymatig bezig is, kan goed uit de voeten met Photoshop. Of je nu oneffenheden wilt wegwerken uit een portret of hele voorwerpen wilt verwijderen uit een landschapsfoto. Jammer genoeg is Photoshop wel redelijk prijzig. Voor een licentie op Photoshop CS5 moet je namelijk maar liefst 249,95 euro betalen. Gelukkig kan het ook gratis!

GIMP: Photoshop, maar dan gratis

Een goed alternatief voor Photoshop is GIMP, dat staat voor GNU Image Manipulation Program. Gratis wil overigens niet zeggen slecht, want GIMP kan net zoveel als Photoshop. Kleuren veranderen, retoucheren of de compositie van een foto veranderen, GIMP kan het allemaal. Ook is de interface heel gemakkelijk aan je voorkeuren aan te passen.

Leuk, maar tijdrovend

Of je nu kiest voor Photoshop of GIMP, er gaat een wereld voor je open. Je moet wel beseffen dat fotobewerking niet gemakkelijk is. Het kan daarom heel goed zijn dat je je in het begin nogal overdonderd voelt door de vele mogelijkheden die beide programma's bieden. Wil je echt serieus met fotobewerking aan de slag, dan ontkom je er bijna niet aan om lessen te nemen of ten minste een referentieboek te kopen. In dat geval kies je het beste voor Photoshop, want over dit programma zijn hele boekenkasten volgeschreven!


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020