Excite

Wat is een proxy server?

Heb de term wel eens horen vallen: een proxy server? Maar heb je geen idee wat een proxy is en wat je er mee kunt doen? Lees dan dit artikel over proxy servers en je bent weer helemaal up to date. En, als je je een beetje avontuurlijk voelt, kun je er gelijk mee aan de slag!

Een proxy server? Wat is dat?

Een proxy server is een server - een computersysteem of een applicatie - die fungeert als intermediair of 'tussenpersoon' tussen een client (een internetgebruikers computer bijvoorbeeld) en andere servers waarvan de client informatie zoekt en wil bekijken.

Een voorbeeld. Jij, als gebruiker, wil een bestand downloaden van een website in de Verenigde Staten. Wanneer je je computer verbindt met een proxy server, zal de proxy server het bestand voor je localiseren en downloaden rechtstreeks naar je eigen computer. Je zal je afvragen waarom je dit zou doen en niet zelf rechtstreeks het bestand downloaden. Welnu, in sommige gevallen is dat niet mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer het bestand dat je wil hebben, alleen te downloaden is in de Verenigde Staten. Door je te verbinden met een proxy server open voor de Verenigde Staten, kan dit wel.

Verschillende soorten proxy servers

Er bestaan verschillende typen proxy servers. Dit zijn forward proxy servers en open proxy servers. Wanneer je jouw computer laat communiceren met een forward proxy, dien je de naam van de server ook te weten. Je kunt je dan aanmelden en via de proxy bestanden downloaden of het Internet doorsurfen.

Open proxy servers zijn open voor iedere internetgebruiker. Je hoeft dan niet de naam van de server te weten. Veel mensen die een dergelijke open proxy server gebruiken, doen dit op de uiteindelijke doelserver te misleiden bijvoorbeeld vanwege de geografische locatie van de eigen computer. Feitelijk komt dit neer op een lichte vorm van fraude of 'hacken'.

Zelf een proxy instellen?

Wanneer je gebruik wilt maken van een proxy server, bijvoorbeeld omdat je in het buitenland bent en toch graag Uitzending Gemist wil bekijken, dan is je beste optie om je aan te melden voor een betaald abonnement voor een Nederlandse proxy server. Wanneer je dit hebt gedaan, word je doorgaans gevraagd in je browser-instellingen de optie 'verbinden met proxy' aan te vinken en dan het bijgeleverde ip-adres en poort van de proxy server in te geven. Moeilijk is dat niet; je moet alleen even weten hoe!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020