Excite

Rabobank DDOSt IDEAL

Door de acties van activisten na het platleggen van betaalverkeer aan Wikileaks is DDOSsen in het nationale vocabulaire beland. Door een site te bestoken met nepverzoeken kan een Internetservice makkelijk platgelegd worden. Per ongeluk DDOSsen kan ook, zo bewees de Rabobank door betaalsysteem IDeal plat te leggen.

Gisteren was IDEAL amper te bereiken. Door een storing bij de Rabobank kreeg IDEAL een stortvloed aan niet in te willigen verzoeken binnen van de bank. Hierop liep het systeem al snel stuk, waardoor ook transacties van banken zoals ING en SNS niet meer uit te voeren waren.

Een lange wachtrij ontstond, waardoor veel klanten die op Internet een aankoop wilden doen van een koude kermis thuiskwamen. Hoewel de storing bij de Rabobank al snel werd opgelost, bleek het wegwerken van de wachtrij een langere klus te zijn.

Hoeveel veel betalingen niet doorkwamen, bestaat de kans dat betalingen dubbel zijn uitgevoerd. Webwinkels zullen deze dubbele betalingen handmatig moeten terugdraaien.

Maar helaas voor de webwinkels is dat lang niet het enige probleem. Normaliter is zondag de drukste dag voor webwinkels, die door de storing behoorlijk wat omzet zijn misgelopen. Zo klaagde Thuisbezorgd.nl dat ze 30 procent minder maaltijden heeft verkocht.

Currence, het bedrijf dat IDEAL beheert, stelt dat er weinig aan de storing te doen is door de opzet van het betaalsysteem. Wel kijkt ze of er manieren zijn om het systeem minder kwetsbaar te maken voor dergelijke storingen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker FacemePLS

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020