Excite

Rellen in Londen mede dankzij pingen

De straten van Londen en diverse andere Engelse steden waaronder Nottingham, Birmingham en Liverpool werden afgelopen week geterroriseerd door rellende jongeren. Volgens Britse kranten hebben sociale media, en met name pingen, een belangrijke rol gespeeld bij het uitbreken en coördineren van de rellen.

Eerder schreven diezelfde kranten dat Britse jongeren elkaar vooral opriepen via sociale media en dat de politie deze berichten had moeten analyseren. Nu blijkt dat de jeugdige relschoppers en vandalen vooral communiceerden via Blackberry Messenger (BBM), in Nederland beter bekend als pingen. De berichten van deze chatdienst zijn niet openbaar en dus konden de Britse autoriteiten de berichtenstroom niet in de gaten houden.

Britse jongeren zouden BBM hebben gebruikt om zich op bepaalde punten te verzamelen en nieuws te verspreiden, onder meer over de doodgeschoten man in de Londense wijk Tottenham. Dankzij deze chatdienst kregen de jongeren een groot bereik, maar tegelijkertijd gaven zij de politie een mogelijkheid om hen snel te traceren en te identificeren.

De rellen in Groot-Brittannië braken afgelopen zondagnacht uit in Tottenham nadat een politieagent een 29-jarige man had doodgeschoten. De rellen gingen maandag door en verspreidden zich naar andere Engelse steden zoals Liverpool en Manchester. De Londense autoriteiten brachten de rellen tot stilstand door het inzetten van een politiemacht van 16.000 agenten. Maar daarmee konden zij niet voorkomen dat losgeslagen jongeren in diverse steden winkels en bushokjes hadden vernield, winkels geplunderd en zich schuldig hadden gemaakt aan geweldpleging.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020