Excite

Wat is een reversed proxy?

Heb jij wel eens gehoord van een proxy server? Of zelfs van een reversed proxy server? Nee? Lees dan snel dit artikel. Wij leggen je uit wat een reversed proxy server is, hoe hij werkt en wat jij er zelf aan hebt. En in een mum van tijd ben je weer helemaal op de hoogte.

Een reversed proxy server: wat is dat?

In de wereld van computer netwerken is een reversed proxy een server die informatie opzoekt en ontvangt van een of meerdere servers ten behoeve van de 'client' oftewel gebruiker. In de ogen van de gebruiker lijkt het dan alsof de informatie of data afkomstig van de reversed proxy in plaats van de originele server. In die zin fungeert een reversed proxy dus als intermediair voor de dataservers en niet, zoals in een gewone proxy server, voor de gebruiker.

Waarom is een reversed proxy nuttig?

Er zijn verschillende redenen waarom een reversed proxy wordt gebruikt. We noemen er een aantal:

  • Reversed proxy's kunnen de kenmerken van de oorspronkelijke server(s) verbergen.
  • Een reversed proxy maakt het makkelijker om malware te verwijderen en om een take-down uit te voeren. De reversed proxy fungeert dan als een soort van firewall.
  • Een set van reversed proxy's kan de druk op de oorspronkelijke server(s) doen verminderen. In het geval van een grote vraag naar informatie of data op de oorspronkelijke server, kan de reversed proxy de URL dusdanig herschrijven dat overbelasting kan worden voorkomen.
  • Door gebruik te maken van reversed proxy's kan de content op een pagina worden geoptimaliseerd middels compressie. Daardoor neemt de download snelheid voor de gebruiker toe.

Reversed proxy software

Er bestaat veel verschillende software voor reversed proxy servers. We noemen er een aantal voor je. Denk bijvoorbeeld aan aiCache, GoAnywhere Gateway, Microsoft Forefront Threat Management Gateway, Nginx, Squid en TinyProxy. Sommige van deze software zijn puur reversed proxy server pakketten, anderen kunnen worden geconfigureerd als reversed. Enkelen zijn betaald, andere zijn open source. Bekijk alle informatie goed, voordat je gebruik maakt van deze software, zodat je het beste pakket voor je doeleinden aanschaft.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020