Excite

Revolutionaire ontdekking: smartphone opladen met je broek?

  • Source: Gettyimages
Wetenschappers van het Georgia Institute of Technology en Columbia Engineering hebben een nieuw materiaal ontdekt, dat wel eens revolutionaire gevolgen kan hebben voor smartphones. Het gaat om een extreem dun materiaal dat via een piëzo-elektrisch effect - dat wil zeggen: druk uitoefenen door middel van vervorming - elektriciteit kan opwekken. Als dit materiaal op een slimme manier ingezet kan worden bij de productie van kleding, zouden we in de toekomst onze smartphones gewoon in onze broekzak op kunnen laden.

Het materiaal in kwestie is molybdeensulfide, een materiaal dat slechts een atoom dik is. Op dit moment wordt het vooral gebruikt als smeermiddel. Juist omdat het materiaal zo dun is, was het speciale effect nog niet eerder opgevallen.

De wetenschappers hebben al een aantal proeven uitgevoerd met het materiaal en ontdekten dat er ook elektriciteit wordt opgewekt op het moment dat er meerdere lagen in combinatie met elkaar gebruikt worden. Wel moet het aantal lagen oneven zijn. Ook lijkt er een maximum te zitten aan het aantal lagen dat ingezet kan worden. Waarschijnlijk is molybdeensulfide niet het enige materiaal met deze eigenschappen.

Men hoopt dan ook dat dit onderzoek de deur open zet voor veel meer ontwikkelingsmogelijkheden. Vooralsnog goed nieuws, aangezien de smartphone ook in Nederland steeds populairder wordt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021