Excite

Robots lopen marathon

Nog even en robots nemen de wereld over. In 1997 was Deep Blue Garry Kasparov te slim af tijdens een potje schaken, in Amerika won een computer genaamd Watson recent het populaire televisiespel Double Jeopardy ten koste van de menselijke deelnemers en ook het bouwen van auto’s doen ze al jaren sneller. In Japan is op dit moment de Robocup bezig, om te kijken of tweebenige robots ook sneller marathons lopen dan mensen.

Over het antwoord op die laatste vraag kunnen we kort zijn: Voorlopig nog niet. Van de vijf robots die donderdagochtend aan de loodzware wedstrijd begonnen wordt verwacht dat ze zo’n vier dagen over de afstand gaan doen. Dat terwijl topatleten iets meer dan twee uur nodig hebben om de klassieke loopafstand af te leggen.

De Robocup vindt plaats in Osaka. De organisatoren hebben het zo gepland dat de eerste robot ongeveer tegelijk finisht met de beste menselijke atleten die op zondag beginnen aan de marathon van Tokio.

Overigens mogen de robots gebruik maken van pitstops, omdat er nog geen accu’s beschikbaar zijn die het vier dagen vol houden. Ook mogen er reparaties aan servo's en overbrengen gedaan worden.

Wie al dit spannends live wil meemaken kan hieronder de livestream volgen.


Live Videos by Ustream

Afbeelding: Flickr, gebruiker mightyohm

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020