Excite

Ruimterommel bedreigt satellieten

Afval is op aarde al problematisch, maar ook in de ruimte is het allesbehalve handig. Uit een wetenschappelijk rapport blijkt dat er inmiddels al zoveel puin in een baan om de aarde drijft dat communicatiesatellieten ernstig worden bedreigd.

Volgens het rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie zweven er inmiddels al zoveel brokstukken rond dat de communicatiesatellieten die er bijvoorbeeld voor zorgen dat onze TomTom naar behoren werkt geraakt kunnen worden.

De brokstukken die van een dergelijke botsing overblijven, kunnen vervolgens weer andere satellieten raken, waardoor er een domino-effect ontstaat.

Mocht het inderdaad tot een aanvaring tussen brokstukken en satellieten komen, dan kan dit er voor zorgen dat bepaalde banen om de aarde niet langer te gebruiken zijn voor dit soort doeleinden.

Volgens raketgeleerde Bharath Gopalaswamy zijn er inmiddels zo’n 400.000 brokstukken te vinden in de zogenaamde Low Earth Orbit, ofwel de baan om de aarde waar kunstmanen hun werk doen. Van die satellieten zijn er overigens maar 1100.

Volgens Gopalaswamy zijn er geen manieren om satellieten te beschermen tegen ruimteafval. Inmiddels dringen de Verenigde Staten er dan ook op aan dat landen die ruimtevaart bedrijven zo weinig mogelijk rotzooi maken.

Afbeelding: Flickr, gebruiker NASA's Marshall Space Flight Center

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019