Excite

Rusland wil Facebook, Google en Twitter blokkeren

  • © Getty Images
Google heeft gedreigd om Facebook, Twitter en Google te blokkeren als deze bedrijven blijven weigeren om informatie over Russische bloggers te overhandigen. Dit heeft mediatoezichthouder Roskomnadzor in een brief aan de bedrijven laten weten. Volgens een woordvoerder van Roskomnadzor wil de organisatie bedrijven er op deze manier aan herinneren dat er consequenties verbonden zijn aan het overtreden van de wetten.

Volgens de toezichthouder heeft Rusland geen andere keuze dan de sites helemaal blokkeren. Deze drie Amerikaanse bedrijven zouden namelijk hun verkeer versleutelen, waardoor Rusland niet alleen het deel van de website kan blokkeren dat ook daadwerkelijk de Russische wetten overtreedt. Als Google, Facebook en Twitter willen voorkomen dat ze geblokkeerd worden, moeten ze de gegevens overhandigen van bloggers die meer dan 3.000 lezers per dag hebben.

Daarnaast moeten pagina's van deze bloggers geblokkeerd worden als ze oproepen tot 'niet goedgekeurde protesten en onrust'. In 2014 werd in Rusland een wet ingevoerd, die Russische openbaar aanklagers de mogelijkheid geeft om zonder tussenkomst van de rechter websites met informatie over ongeautoriseerde protesten te blokkeren. Bloggers met veel volgers moeten zich officieel registreren, zodat hun identiteit bekend is bij de overheid en deze ook geverifieerd kan worden.

Alle drie de Amerikaanse bedrijven hebben zelf ook officiële procedures voor overheden die vragen om informatie over gebruikers. Als aan de wettelijke voorschriften en het beleid van het bedrijf wordt voldaan, overhandigen de bedrijven deze gegevens ook. Facebook kreeg in 2014 twee verzoeken en wees ze beiden af. Twitter weigerde in het laatste half jaar van 2014 mee te werken aan maar liefst 108 verzoeken vanuit de Russische overheid. Google werkte in slechts 5 procent van de gevallen mee.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021