Excite

Samsung ziet winst kelderen door smartphones

  • © Getty Images
Waar Apple juist de omzet ziet stijgen dankzij de verkoop van smartphones, gaat het bij Samsung de andere kant op. Daar neemt de winst dramatisch af door een tegenvallende verkoop van smartphones. In het afgelopen kwartaal verkocht het bedrijf aanzienlijk minder smartphones, waardoor de winst maar liefst 39 procent kelderde ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers die woensdag door het Zuid-Koreaanse bedrijf gepubliceerd werden.

De nettowinst nam met maar liefst 39 procent af ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014. Toen werd er nog een winst gemaakt van 6,48 miljard euro en nu was dit 'slechts' 3,9 miljard euro. Hiermee vallen de cijfers nog lager uit dan analisten al hadden voorspeld.

Hoewel de smartphones van Samsung in Nederland razend populair zijn, blijft de mobiele tak van het bedrijf slecht presteren. In de afgelopen drie maanden leverde deze tak nog 2,33 miljard euro aan winst op, maar vorig jaar was dat in dezelfde periode 5,48 miljard euro. Deze winst is dus meer dan gehalveerd. Wel is de winst weer hoger dan in de afgelopen twee kwartalen. Toen kwam die niet boven de 2 miljard uit. De toename is dan weer vooral te danken aan de telefoons in het lage en middensegment.

Omdat Samsung nooit exacte verkoopcijfers bekend maakt, moeten analisten schatten hoeveel telefoons er in totaal over de toonbank zijn gegaan. Ze denken dat dit er in het afgelopen kwartaal zo'n 81 miljoen waren. Daarmee verkoopt Samsung in aantallen nog altijd beter dan concurrent Apple. Het bedrijf blijft daarom positief gestemd: in het tweede kwartaal van 2015 verwacht Samsung dat de mobiele winst verder toe zal nemen, onder meer dankzij het verschijnen van de nieuwe Galaxy S6 en de Galaxy Edge. Deze toestellen zijn onlangs op de markt gebracht, maar die verkoopcijfers zijn nog niet in de resultaten opgenomen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021