Excite

De mooiste 3D tekeningen maak je met SketchUp

Je kent ze misschien wel: mensen die kunnen tekenen wat ze zien. Of het nu 'plat' is, of in 3D. Vanaf nu hoef je daar geen speciale talenten meer voor te hebben: met SketchUp kan iedereen een mooie 3d tekening maken. Bijvoorbeeld om de inrichting van je nieuwe huis weer te geven of misschien zelfs voor het maken van een videogame.

3D voor iedereen

SketchUp bestaat al vrij lang; het programma werd voor het eerst uitgegeven in 2000. Het werd een jaar eerder ontwikkeld door Brad Schell en Joe Esch. Het was de bedoeling dat het programma het voor iedereen mogelijk zou maken om in 3D te tekenen, iets waar tot dan toe nog geen goed programma voor was. De eerste versie van SketchUp was vrij ruw en nog niet heel gebruiksvriendelijk. Toch lukte het de ontwerpers om tijdens de eerste show waar het programma gepresenteerd werd, al een Community Choice Award in de wacht te slepen.

Google

Het succes van SketchUp werd pas echt voor iedereen duidelijk toen het bedrijf dat het programma had gemaakt werd overgenomen door Google. Deze overname werd ingegeven door het feit dat het bedrijf al even werkte aan een plug-in voor Google Earth.

In de jaren daarna werd SketchUp verder uitgebreid en inmiddels is het verkrijgbaar voor Windows, Linux en Mac OS X en in onder meer het Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Duits, Japans, Portugees en Spaans.

De prijs is niet veranderd; SketchUp is nog steeds helemaal gratis. Wel werkt het programma inmiddels goed samen met Google Maps. In de toekomst kunnen we nog meer verwachten van SketchUp; het is nu namelijk weer overgenomen door Trimble, een leverancier van navigatieoplossingen.

Van 2D naar 3D

De diverse overnames hebben tot nu toe alleen maar voordelen voor gebruikers. Die krijgen namelijk nog veel meer mogelijkheden. Een van de belangrijkste functies van SketchUp is op dit moment bijvoorbeeld de mogelijkheid om een 3D tekening te maken van een eerder gemaakte 2d afbeelding. Speciaal inzicht heb je hier niet voor nodig, alleen een hand om een muis te bedienen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020