Excite

Slachtoffertje Nazi-terreur heeft eigen Facebook-profiel

Het verschil tussen de echte wereld en de virtuele wereld wordt steeds kleiner. De twee lopen steeds meer in elkaar over. Mensen hebben zowel een aanwezigheid in het echte leven, als in de virtuele wereld van het internet. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de vele Facebook, Hyves en Twitter profielen. Stichtingen die slachtoffers uit lang vervolgen tijden in herinnering willen houden, ontdekken de kracht van sociale media ook steeds meer. Dat blijkt uit het feit dat Henio Zytomirski een eigen Facebook-profiel heeft sinds kort.

De profielfoto is zwart-wit. Dat is logisch, want Henio is als jongetje overleden in de concentratiekampen van de nazi's. Net als veel andere onschuldige slachtoffers werd ook Henio kapot gemaakt door de volgelingen van Hitler. Maar uitwissen kon niet. Henio leeft nu voort op Facebook, in een virtuele wereld. Maar hoe 'onecht' is dit bestaan? Henio werd bijvoorbeeld op zijn verjaardag gefeliciteerd door mensen uit heel de wereld. Alsof hij gewoon nog dagelijks zijn profiel checkt. Dat is dan ook de gedachte achter het oprichten van het profiel, dat gedaan is door een stichting dat het verhaal van Henio Zytomirski in leven willen houden.

Maar de eerste is Henio Zytomirski bij lange na niet. Het beroemdste kinderslachtoffer van de nazi's ter wereld, Anne Frank, is al uitgebreid terug te vinden op de sociale media. Zo zijn er tientallen Twitter-accounts van het joodse meisje te vinden, die allemaal spreken vanuit het perspectief van Anne Frank. Ook heeft Anne Frank een eigen Hyves en is er een speciale, lichtzinnige fanpage te vinden op Facebook. Oprecht of niet, de naam blijft in ieder geval in leven.

Afbeelding: TNN.pl

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020