Excite

Smartphone in één minuut opladen met superbatterij

  • © Getty Images
Amerikaanse wetenschappers zeggen dat ze een nieuwe batterij hebben ontwikkeld, die ervoor kan zorgen dat een smartphone binnen een minuut is opgeladen. Het gaat om een aluminiumbatterij waarvan ze hopen dat die de lithiumexemplaren zal gaan vervangen die tegenwoordig te vinden zijn in laptops en in mobiele telefoons.

Onderzoekers menen dat een aluminiumbatterij verschillende voordelen heeft. Zo laadt deze sneller op, maar zou deze ook minder snel vlam kunnen vatten. Nu worden batterijen nog wel eens te heet, waardoor telefoons exploderen. Een aluminiumbatterij is bovendien milieuvriendelijker dan een alkalinebatterij. Ook kan een aluminiumbatterij gebogen en gevouwen worden. Dit betekent dat hij ook gebruikt kan worden in flexibele apparaten.

Het prototype dat nu ontwikkeld is, produceert ongeveer twee volt aan elektriciteit en is volgens Hongjie Dai, hoogleraar Scheikunde bij de Stanford Universiteit, een echte doorbraak in batterijtechnologie. Deze oplaadbare batterij vervangt alle bestaande opslagapparaten die slecht zijn voor het milieu en vat nooit vlam, ook niet als je erdoorheen boort.

Het prototype is al aan grondige tests onderworpen, om er zeker van te zijn dat deze de verwachtingen ook echt waarmaakt. Inmiddels is deze bijvoorbeeld meer dan 7500 keer opnieuw opgeladen. In die tijd is er nog niets verloren gegaan aan capaciteit. Eerdere prototypes gaven na zo'n 100 laadbeurten al de geest. Hierin is dus duidelijk een verbetering zichtbaar. Gemiddeld gaan de gewone lithium-ion batterijen ongeveer 1000 laadbeurten mee.websp

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021