Excite

Social media onder vuur in Turkije

De Turkse premier Erdogan heeft het gemunt op social media in Turkije. Vorige week werd Twitter geblokkeerd nadat er belastende audiofragmenten verspreid waren via het medium. In de fragmenten is te horen hoe premier Erdogan zijn zoon instrueert om grote bedragen contant geld uit een woning weg te halen in verband met een onderzoek naar corruptie.

Geheime informatie

Nu Twitter inmiddels weer bereikbaar is, heeft Erdogan zijn zinnen gezet op Youtube. Op de videosite is geheime informatie te zien over een mogelijke aanval op buurland Syrië. Onder anderen de hoogste generaal van het leger en een topman van de veiligheidsdienst zijn te horen in de video. Het gaat om een gebied in Noord-Syrië met belangrijk Turks erfgoed: een tombe van Suleyman Sjah. Jihadisten hebben gedreigd het grafmonument aan te vallen.

Nationale veiligheid

Reden genoeg voor Erdogan om een dag na het vrijgeven van Twitter, nu een blokkade voor Youtube in te stellen. Het afluisterfragment is een “boosaardige aanval op de nationale veiligheid,” stelt premier Erdogan vandaag. De Turkse premier stelt dat de opnamen gemanipuleerd zijn en onderdeel van een complot vormen, om de regeringspartij in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 30 maart zwart te maken.

Boos op Youtube

Het is niet voor het eerst dat Erdogan zich boos maakt om Youtube. Eerder waren audiofragmenten te horen waaruit bleek dat de premier de afgetreden oppositieleider bewust heeft zwart proberen te maken, door een seksvideo openbaar te maken. Erdogan dreigde toen al met een blokkade van Youtube

Veroordeeld

De blokkade van de social media Twitter en nu Youtube is overal ter wereld scherp veroordeeld. Eurocommissaris Neelie Kroes gebruikte vorige week Twitter om de blokkade te veroordelen: “De Twitter blokkade in Turkije is ongegrond, zinloos, laf. Inwoners van Turkije en de internationale gemeenschap zullen dit zien als censuur en dat is het ook.” Ze benadrukt dat de blokkade niet hoort bij “echte vrijheid en democratie.”

Eigenaar van Youtube, Google, is is gesprek met de Turkse overheid over het opheffen van de blokkade. Of de belastende video offline gehaald wordt en Youtube weer toegankelijk is, is nog niets bekend.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020