Excite

Spotify heeft anderhalf miljoen Nederlandse gebruikers

  • © Getty Images
Spotify bestaat deze week vijf jaar en heeft inmiddels ruim anderhalf miljoen Nederlandse gebruikers. De streamingdienst wordt inmiddels gebruikt door één op de zes Nederlandse smartphonegebruikers. Deze conclusies trekt Spotify op basis van eigen gegevens en data die marktonderzoeker GfK in december 2014 verzamelde.

In december 2014 bleek dat er in Nederland bijna 10 miljoen smartphonegebruikers zijn. Als één op de zes gebruikers daadwerkelijk Spotify heeft, dan zijn dat 1,67 miljoen mensen. En daar eindigt het nog niet, want volgens Spotify groeit de dienst nog steeds. Het bedrijf wil echter geen groeipercentages noemen.

Dat Spotify zoveel gebruikers heeft, wil niet zeggen dat er ook heel veel aan verdiend wordt. Het is namelijk niet duidelijk hoeveel betalende gebruikers Spotify heeft. Spotify is zowel betaald als gratis te gebruiken. Gratis gebruikers hebben minder functionaliteiten en moeten regelmatig naar reclame luisteren. Wel zou Spotify geld opleveren; naar eigen zeggen zorgt het bedrijf voor een kwart van de omzet van Nederlandse platenlabels. Buitenlandse platenlabels worden hierbij nog buiten beschouwing genomen.

Laatst werd bekend gemaakt dat het bedrijf internationaal gezien ruim een miljard dollar aan omzet geboekt heeft. Het verlies kwam vorig jaar uit op 162,3 miljoen euro. Volgens Spotify, dat van oorsprong uit Zweden komt, is de dienst naast de Scandinavische landen het meest populair is in Nederland. Dit is wel op basis van het aantal gebruikers onder smartphonegebruikers en niet op basis van het aantal absolute gebruikers. Wereldwijd heeft Spotify 60 miljoen gebruikers. 15 miljoen gebruikers betalen voor een abonnement.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021