Excite

Spyware: wat is het en hoe kom je ervan af?

Werken op de computer is handig, maar lang niet altijd veilig. Zo wordt je pc voortdurend bedreigd door virussen. Een minder bekend probleem is spyware, terwijl dit net zo ernstig is. Kwaadwillenden kunnen door middel van spyware erg gevoelige informatie achterhalen. Een goede reden dus om extra op je hoede te zijn!

Wat is spyware?

Net als virussen wil je ook spyware liever niet op je computer hebben. Niet omdat ze direct schade kunnen veroorzaken aan je computer of bestanden, maar wel omdat spyware gebruikt wordt om gevoelige informatie af te troggelen van onschuldige mensen. Is je computer geïnfecteerd met deze vervelende bestandjes, dan bestaat de kans dat bijvoorbeeld je bankgegevens terecht komen bij mensen die er bepaald geen goede bedoelingen mee hebben.

Hoe komt spyware op je computer terecht?

Het vervelende van spyware is dat het op een aantal manieren op je computer verzeild kan raken. Zo is het nooit een goed idee om links aan te klikken in mailtjes van mensen die je niet goed kent. Ook wordt spyware soms geniepig gekoppeld aan andere programma's. Zodra je een dergelijk programma installeert, wordt je computer ook geïnfecteerd. Erg vervelend.

Hoe kom je van spyware af?

Gelukkig sta je niet alleen in de strijd tegen spyware. Zo heeft bijna iedereen wel een virusscanner, zoals Norton 360 of Panda Antivirus, op zijn of haar computer. Hoewel dit al een goed begin is, zijn deze niet zo effectief tegen spyware als bijvoorbeeld het programma Ad-Aware, dat al jarenlang hét programma is tegen spyware. Dit programma van fabrikant Lavasoft is ook nog eens gratis. Er is dus geen enkele reden om dit programma niet te installeren!

Wees voorzichtig en doe aan onderhoud

Om zo min mogelijk last te hebben van spyware, moet je zowel aan preventie als aan onderhoud doen. Wees voorzichtig met de dingen die je aanklikt of installeert. En scan je computer regelmatig met een virusscanner, of nog beter, met een gespecialiseerd programma zoals Ad-Aware. Door je verstand te gebruiken wordt spyware veel minder problematisch.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020