Excite

Stemmers zoeken massaal hulp bij online kieshulp

Hoewel de opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen nooit heel erg hoog zijn, zijn de mensen die komen wel serieus. Ze zoeken massaal steun bij de online kieshulpen om zo een goede keuze te maken. Vooral Stemwijzer blijkt erg goed te lopen.

Volgens directeur Nel van Dijk hadden tot woensdagmiddag al 305.000 mensen de kieswijzer ingevuld. Daarnaast wordt volop gebruik gemaakt van de provinciale versies die beschikbaar zijn. Zuid-Holland is daar het meest actief mee bezig; in die provincie werden al 182.000 kieswijzers ingevuld. Voor Noord-Brabant stond de teller vanmiddag op 115.000 en voor Zeeland en Flevoland was dat respectievelijk 28.000 en 24.000. Dit lijkt weinig, maar gezien het aantal inwoners in deze twee provincies is het nog steeds geen slechte opkomst.

Een andere topper is Kieskompas. Deze website trok dinsdagavond maar liefst 60.000 stemmers per uur en wist de magische grens van 1,2 miljoen bezoekers al ruim te passeren. Dit zijn overigens niet allemaal invullers. Wel wordt verwacht dat er nog veel meer mensen zullen volgen: over het algemeen beslissen mensen vaak op de allerlaatste dag aan wie ze hun stem gaan geven.

De eerste peilingen wijzen er in ieder geval op dat mensen vooral op regeringspartijen stemmen. Dit strategisch stemmen kan ervoor zorgen dat de regeringspartijen ook een meerderheid in de Eerste Kamer krijgen, waardoor plannen veel sneller door kunnen worden gevoerd.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Marcel030NL

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019