Excite

Steve Jobs nam zelf contact op met Gizmodo

Het is inmiddels een publiek geheim. Apple beschermt haar prototypes en ontwerpen op dictatoriale wijze. Zo werd er onlangs door een technicus een zeer geheim prototype van de nieuwe iPhone 4G achter gelaten in een bar. De website Gizmodo kreeg het apparaat in handen en publiceerde de gegevens. Daar was Apple niet blij mee. Sterker nog, er vond zelfs een inval plaats in het huis van de Gizmodo-blogger die de telefoon in zijn bezit zou hebben. Dat gaat nogal ver, voor een bedrijf. Ook nam Steve Jobs persoonlijk contact op met Gizmodo om de telefoon terug te vragen.

Het openbaar maken van de documenten die weergeven op welke manier Apple haar prototype terug eiste, zegt veel over hoe Steve Jobs zijn bedrijf opereert. De slordige technicus die de telefoon liet liggen, ene Robert 'Gray' Powell, mag vrezen voor zijn baan. Zulke geintjes, daar houdt Steve Jobs niet van. Maar het zegt ook veel over hoe belangrijk en waardevol Steve Jobs zijn producten vindt. Apple weet wat het maakt en koestert haar producten alsof het om pasgeboren baby's gaat. Die wil je ook zo snel mogelijk terug.

Overigens was Gizmodo van plan om het toestel terug te geven aan Apple, geen probleem. Maar als nieuwssite zijn ze afhankelijk van primeurs voor hun inkomsten. Ze wilden dus eerst van Apple een bevestiging dat de telefoon inderdaad een iPhone was van het bedrijf. Uiteindelijk ging Apple overstag en zo is het verhaal in der wereld gekomen. Overigens spitst de hele affaire zich nu rond de vraag of Powell de telefoon was verloren in het café of dat de iPhone was gestolen uit zijn tas. Wellicht volgen er dus nog wat rechtszaken.

Afbeelding: Flickr, William Hook

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020