Excite

Superspellingschecker uit Tilburg

De tijd dat we voortdurend twijfelden of we een woord wel juist hadden gespeld ligt gelukkig alweer ver achter ons. Toch is de spellingscontrole van tekstverwerkingsprogramma’s zoals Microsoft Word niet al te pienter. Veel woorden kennen ze niet en van grammatica hebben de spellingcontroles over het algemeen al helemaal geen kaas gegeten.

Gelukkig hebben we de knappe koppen van de Universiteit van Tilburg om dat op te lossen. Zij hebben namelijk een spellingscontrole ontwikkeld die wel naar de context kijkt en taalfouten er gewoon uit kan pikken. Een zin als ‘zei zijden dat de afval emmer vol is,’ wordt door de traditionele spellingscontrole als een goede zin gezien, terwijl er toch de nodige fouten in staan. Maar op het moment dat de woorden in het woordenboek voorkomen, vindt Word het allemaal wel prima.

Zo niet de spellingscontrole die de Tilburgers in elkaar hebben gezet. Deze volgt namelijk niet alleen maar vaste regels, maar kijkt ook echt naar de context. Het systeem, dat toepasselijk Valkuil.net heet, werd overladen met enorme lappen Nederlandse tekst. Hieruit kon het programma zelf leren hoe het wel en vooral ook hoe het niet moet.

Natuurlijk is ook deze vorm van controle niet perfect, maar het gaat al een stuk beter dan met de ouderwetse methode. Gisteren werd het systeem officieel gepresenteerd. Nieuwsgierig geworden? Dan kun je het hier eens uitproberen.

Afbeelding: YouTube

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019