Excite

Tast het internet je hersens aan?

Onderzoek uit 2010 van technologieschrijver Carr, beweert dat het internet onze hersens langzaam aantast. Dat heeft de afgelopen drie jaar nog niemand afgeschrikt. In tegendeel, we zijn juist alleen maar meer uren achter het internet gaan doorbrengen. Drie jaar later heeft bijna iedereen een smartphone en heeft het onderzoek uit 2010 een update nodig. Daarom heeft de animatiestudio Epipheo.tv een filmpje gemaakt naar aanleiding van het boek dat Carr in 2012 uitbracht: ‘The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brains.’

Internet leidt af

De belangrijkste boodschap is dat we te veel worden afgeleid door de mogelijkheden van het Internet. Alles wat we online doen, kan constant worden ingeruild voor iets anders: een hyperlink, een filmpje, een tweet, een nieuwe e-mail. Daar worden we niet bepaald slimmer van. We maken niks af en onze beschikbare aandacht wordt te veel wordt opgedeeld. Het gevolg is dat informatie niet meer vanuit ons kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen wordt verplaatst. We leren dus steeds minder.

Concentreren op één taak

De oplossing tegen het verval van onze hersens is gemakkelijk. Zorg dat je iedere dag een tijdje uitlogt. Zet je smartphone, je tablet en je computer uit en concentreer je op één taak. Leer bijvoorbeeld gitaarspelen, of pak een boek. Dan hou je je hersens in tact.

Bekijk hier de video van Epipheo.tv.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021